Prosecco is al jaren een hip drankje, zowel in Nederland als in Italië is men er gek op. In het gebied waar de enige echte Prosecco vandaan komt, wordt echter al eeuwenlang wijn gemaakt. Tijd voor een duik(je) in de geschiedenis. Het gebied waarin de Prosecco ook echt Prosecco mag heten, is maar klein en bevindt zich in de Italiaanse regio de Veneto, tussen de Alpen en Venetië. Binnen het gebied is er de Prosecco Conegliano-Valdobbiadene dat als de beste beschouwd wordt en de DOCG status heeft. Daaromheen de Prosecco Treviso en in de kring daaromheen een "gewone" Prosecco. Dan heb je nog verschil in frizzante, spumante, extra dry, brut, extra brut en superiore. Maar ik vind het leuker iets over de geschiedenis te vertellen... Wel nog één ding uit de wereld helpen, de Prosecco is niet de druivensoort, dat is de Glera, maar die wordt in de volksmond Prosecco-druif genoemd. Dan nu de geschiedenis. In de Oudheid werd er al wijn verbouwd in het gebied Conegliano-Valdobbiadene. Op een gedenksteen is de tekst van een Romeinse centurion gehouwen waarin hij het heeft over de wijnoogsten. In de 6e eeuw beschrijft de bisschop van Poitiers zijn geboortestreek, je raadt het al, de Valdobbiadene: "Een gebied ten zuiden van de hoge bergen, waar wijnen ontkiemen en waar het weelderige groen de meer dorre gebieden beschermt". Een 12e eeuws fresco in een kerkje vertelt ons vervolgens dat wijn en wijn maken in die tijd deel uitmaakte van het dagelijks leven, door de afbeelding van werktuigen die daarvoor dienden. Een paar eeuwen later, in 1574, passeerde Koning Hendrik III van Polen het gebied en zorgde de gemeenschap van Conegliano ervoor dat er ter gelegenheid daarvan de hele dag plaatselijk geproduceerde witte wijn uit de fontein spoot. En dan, de eerste keer dat Prosecco, Prosecco genoemd wordt. We schrijven het jaar 1754. Aureliano Acanti schrijft in zijn "Il Roccolo" dat hij "nu heel graag zijn mond vult met die heerlijke naar appel geurende Prosecco". Een belangrijke aanduiding die maakt dat "Il Roccolo" een bijzonder boek is in de geschiedenis van wijn, met name natuurlijk van wijn uit de Veneto. Daarna gaat het eigenlijk best hard met de roem van Prosecco. Er komt een opleiding tot wijnmaker in Coneglliano, de eerste in zijn soort in Italië en in de jaren '30 van de vorige eeuw worden de grenzen van het Prosecco gebied officieel aangemerkt. Op het broederschap van Prosecco-makers, volgt al gauw het Prosecco-consortium bestaande uit 11 wijnmakers en in 1969 krijgt het gebied Conegliano-Valdobbiadene de DOC status. Het duurt het vervolgens nog 40 jaar voordat dat wordt omgezet in een DOCG status, het hoogste keurmerk voor Italiaanse wijn. Vanaf 1966 kun je je een weg banen over de officiële "Strada del Prosecco". Kronkelende weggetjes tussen de wijngaarden door brengen je van Conegliano naar Valdobbiadene. Een tochtje van bijna 50 km vol cultuur, smaak en geschiedenis. Nog even de uitspraak van de plaatsnaam van de lekkerste Prosecco: Val-do-bbia-de-ne, klemtoon op de bia dus! De naam stamt overigens uit het Latijn. "Vallis Duplavis" betekent "het dal van de Piave", de rivier die door het gebied stroomt en ook is afgebeeld op de Strada del Prosecco-bordjes. Cin cin, oftewel: Proost! Prosecco is rond Kerst en Pasen heerlijk voor bij de Panettone of de Colomba. Bestel onze favoriet in onze Panettone-shop! Comments are closed.
|
AuteurCarolien studeerde Italiaanse taal en cultuur, startte winkel 'Il Sogno' in Amerongen, Amsterdam en restaurant 'Il Sogno' op Landgoed Zuylestein. CategorieënArchief
Januari 2024
Blijf op de hoogte!
|