Wie schrijft die blijft. Als dat voor iemand geldt, dan is het wel voor de Italiaanse schrijver Giorgio Vasari. Je zou hem de biograaf van de Renaissance kunnen noemen, maar ook net zo goed de marketing-specialist van Florence. Want we beschouwen nog steeds de stad én de kunstenaars die hij heeft beschreven als hoogtepunten van de Westerse kunst.
De opgave die hij zich stelde was te beschrijven hoe de kunst van Florence tot zo'n ongekende bloei kon komen. Van hem stamt dan ook de indeling in drie periodes van ‘geboorte’, ‘jeugd’ en ‘volwassenheid’, die wij nu nog invullen als pre- vroeg- en hoog-renaissance. Zijn kampioen was ongetwijfeld Michelangelo. Maar intussen hebben alle namen van kunstenaars die hij noemt, zij het Cimabue, Giotto of Andrea del Sarto voor velen een vertrouwde klank. We kennen ze allemaal. Kom daar nu nog maar eens om: wie kent alle belangrijke Amsterdamse kunstenaars van pakweg 1700 tot nu toe? Niemand waarschijnlijk en hun levens zijn vast en zeker niet allemaal beschreven. De Sibille van Eritrea (een fresco van Michelangelo), die hierboven zo nadrukkelijk haar boek vasthoudt, voorspelde ooit aan Alexander de Grote zijn aanstaande roem. Michelangelo begreep de waarde van het woord. Immers, zonder woorden zijn wij blind. Zijn roem werd hem voorspeld door zijn vriend Vasari en zie, het werkt ook voor ons. Michelangelo is nog steeds kampioen en Vasari is zijn sibille. Geschreven door: kunsthistoricus Jeroen Damen van Mandarte, ter aankondiging van de cursus bij Il Sogno: 'Vasari: Uitvinder van de Renaissance - De levens van Cimabue tot Michelangelo'. Boek: Giorgio Vasari, De levens van de grootste schilders, beeldhouwers en architecten, deel I&II Umbrië is voor mij persoonlijk, tot nu toe, mijn favoriete regio in Italië. De schitterende dorpen en steden met bijzondere kunstschatten doen je watertanden. Zowel de Romeinen als de Etrusken hebben er veel nagelaten en ook fresco’s van beroemde Renaissance-kunstenaars als Piero della Francesca en Filippo Lippi kom je er tegen. Perugia, Spoleto, Assisi en mijn favoriet Gubbio mag je absoluut niet voorbij rijden! Umbrië wordt gezien als het kleine groene hart van Italië. Het is de enige niet aan zee grenzende provincie van het midden en het zuiden van het land. Zachtglooiende heuvels worden afgewisseld met ruigere rotsen en bossen. Minder lieflijk dan Toscane, maar dat maakt de afwisseling des te prettiger. En ook gastronomisch gezien is het een zeer prettige regio! Het eten is hier eenvoudig, niet overdadig, maar wel verfijnd. Dit laatste komt vooral door het de enorme hoeveelheid truffels die men hier vindt. De zwarte truffels uit Norcia zijn het meest kenmerkende product van Umbrië. Ze komen op zulke grote schaal voor dat ze werkelijk overal in worden verwerkt: omeletten, salades, geserveerd bij vis, kaas, als garnering bij gegrilde vleesgerechten en op geroosterd brood. Ze worden verwerkt in bijna alle stoofschotels en sauzen. Smullen dus! Daarnaast is vlees enorm belangrijk voor deze regio. De varkensslacht is hier een erezaak en wordt gedaan door de norcini, varkensslachters. Het vlees van de Umbrische varkens is heel smakelijk, aangezien ze zich in de bergen tegoed doen aan wilde planten, kruiden en zelfs truffels! De norcini maken tevens allerlei soorten gedroogde worsten en porchetta, een aan het spit geroosterd en in zijn geheel opgediend varken is de specialiteit. Verder komen we hazen, fazanten, patrijzen, parelhoenders, kwartels, duiven, wilde zwijnen en nog veel meer tegen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de zoetwatervissen en alle zoete specialiteiten. Jullie zullen begrijpen dat wij weer uitkijken naar verblijf in Umbrië! |
AuteurCarolien studeerde Italiaanse taal en cultuur, startte winkel 'Il Sogno' in Amerongen, Amsterdam en restaurant 'Il Sogno' op Landgoed Zuylestein. CategorieënArchief
Januari 2024
Blijf op de hoogte!
|