In deze tijd is mijn eerste ochtendactiviteit: de moestuin in! Niet alleen om te wieden en water te geven, maar vooral om courgettebloemen te oogsten. 's Ochtends voor de warmte, staan deze namelijk nog open en zijn ze op hun best. Ik zorg uiteraard altijd dat ik er een paar laat staan voor de hommels en de bijen. Het hier volgende recept is al jaren een klassieker bij ons thuis. Iedereen is gek op de subtiele smaak van de bloemen, in combinatie met saffraan. Twee ingrediënten die we in Nederland niet al te vaak op het menu hebben staan. Het voelt de eerste keer even gek om die prachtige bloemen (die je ook kunt vullen) in stukjes te hakken, maar als je eenmaal het gerecht geproefd hebt, snap je het. Spaar de bloemen een paar dagen op en bewaar ze tot je gaat koken in een afgesloten plastic bakje in de koelkast. Je kunt trouwens ook de bloemen van de pompoenplanten gebruiken, dat verhoogt je vangst! Pastasaus van courgettebloemen - 4 personen 12 courgettebloemen 1 kleine ui bosje bladpeterselie olijfolie 1 zakje saffraanpoeder ca. 100 ml groentebouillon zout en peper 1 eierdooier twee handenvol parmezaanse kaas Was de courgettebloemen en laat ze even drogen. Hak het uitje, de bloemen en de peterselie fijn. Doe een scheut olijfolie in een ruime koekenpan en sauteer/fruit het mengsel zo'n 10 minuten op laag vuur, roer regelmatig. Ondertussen los je de saffraan op in de bouillon. Ik koop saffraan altijd in poedervorm in de Italiaanse supermarkt. De draadjes die je hier in de supermarkt vind ik niet zo, maar saffraan is goed verkrijgbaar in een toko. Giet dit mengsel na 10 minuten in de koekenpan, roer goed en laat nog 10 minuten pruttelen. Indien je de saus wilt invriezen is dit het moment om het proces te stoppen. Laat het geheel afkoelen en vries het in. Later maak je de saus met de volgende stappen af. Kook pasta naar keuze, mijn favoriet voor deze is tagliatelle, tot deze 'al dente' is. Breng ondertussen de saus op smaak met zout en peper en roer er net voordat de pasta klaar is een eierdooier en een hand parmezaanse kaas door. Giet de pasta af en doe het bij de saus in de koekenpan. Even mengen en uitserveren met extra parmezaanse kaas en wat verse peterselie. Buon appetito! Antipasti. Nee, ik heb zeker niets tegen pasta.. "Ante" is Latijn voor "voor" en "pasti" is het meervoud van "pasto" dat maaltijd betekent. Dus "voor de maaltijd" hapjes. Of een hele maaltijd van antipasti, dat kan ook. Niet traditioneel, maar wel heel lekker. Met antipasti kun je oneindig variëren. In ons restaurant konden we er volop onze creativiteit in kwijt. Daar waren onze volle plankjes met kaas, vleeswaren en gerechtjes uit de moestuin erg populair. Dus ook in een restaurant in Italië kun je de antipasti beter niet overslaan. Kleine smaakvolle gerechtjes om de trek nog wat aan te wakkeren. Crostini met allerhande smeersels, de klassieke bruschetta (spreek uit broesketta) met tomaat, knoflook en basilicum, frittata (Italiaanse omelet), maar ook zeevruchten of affettati misti. Dat laatste zijn fijngesneden vleeswaren en/of kazen (fetta = plak). Vaak zijn de antipasti lokale lekkernijen die behoorlijk variëren. Ik geef je graag de tip om lekker veel uit te proberen deze zomer, zowel als je uit eten gaat, als wanneer je op je vakantieadres zelf aan de slag gaat. En, vergeet in dat geval de versafdeling van de supermarkt niet, een vitrine vol kant-en-klare antipasti, super! |
AuteurCarolien studeerde Italiaanse taal en cultuur, startte winkel 'Il Sogno' in Amerongen, Amsterdam en restaurant 'Il Sogno' op Landgoed Zuylestein. CategorieënArchief
Januari 2024
Blijf op de hoogte!
|