Jaren geleden maakte ik samen met kunstenares Susan Schildkamp het boekje "Feest in Italië", waarbij Kerst natuurlijk niet mocht ontbreken. Het boekje is niet meer in druk helaas, maar ik vind het leuk jullie hier in deze blog meer over Kerst in Italië te vertellen. De traditie van 'Natale' gaat al verder terug dan de geboorte van Christus. In de tijd van het oude Rome werd op 25 december al gevierd dat de dagen weer langer werden en dat de lente in aantocht was. De christelijke viering is er later aan toegevoegd. Aan de cadeautjes die door Babbo Natale onder de boom worden gelegd, wordt door Italianen doorgaans veel geld uitgegeven. De steden zijn uitbundig versierd met veel goud, lichtjes en kerststallen. Deze laatste, de presepe, speelt een belangrijke rol, vooral in de stad Napels. Volgens de overlevering komt dat door de heilige Franciscus van Assisi. Hij zou, na een bezoek aan Bethlehem in 1223, in zijn woonplaats Greccio de kribbe hebben nagemaakt. De dorpelingen speelden daarbij voor Jozef en Maria en een echte baby lag in het stro. Jezuïeten en Dominicanen verspreidden de traditie vervolgens naar andere delen van het land. Napels heeft tegenwoordig het allergrootste aantal stallen dat zich allemaal concentreert in de wijk Spaccanapoli, dat in december bekend staat als de Via Natale. Kerstavond, Kerst en Santo Stefano Het hoogtepunt van de kerstdagen is meteen op 24 december, kerstavond, 'La Vigilia di Natale' in het Italiaans. De familie komt bijeen en er wordt zeer uitgebreid gegeten. Het traditionele diner op kerstavond bestaat uit vele visgerechten. In een aantal regio's geldt dat er precies 7 verschillende visgerechten op tafel komen. In sommige streken moeten dat er zelfs 9, 11 of 13 zijn. Tegenwoordig doet men niet meer zo moeilijk, maar het eten van vis blijft wel de traditie. De volgende ochtend, Eerste Kerstdag, begint zonder ontbijt. Er moet namelijk voldoende eetlust overblijven voor de 'pranzo natilizio', de kerstlunch! Wederom enorm uitgebreid. Het begint met de antipasti, daarna komt een gerecht dat in een traditioneel gezin niet mag ontbreken, de 'cappelletti al brodo', tortellini in bouillon. Dan meestal een pastagerecht uit de oven, bijvoorbeeld lasagne. Vervolgens als secondo piatto gevuld vlees, bijvoorbeeld kwartels, kalkoen of rollade, gevolgd door nog een tweede vleesgerecht. Het nagerecht bestaat uit panettone of pandoro en allerlei andere zoetigheden, met een glas zoete Moscato d'Asti erbij. Tweede Kerstdag viert men niet echt in Italië, maar het is wel een vrije dag. Mensen brengen de dag door met rust, het bezoeken van een mooie kunststad of gaan ´s middags naar de bioscoop. Maar geen groot Cenone (kerstdiner) of Pranzo meer. Buon appetito e Buon Natale a tutti! --> lees meer over PANETTONE en PANDORO Comments are closed.
|
AuteurCarolien studeerde Italiaanse taal en cultuur, startte winkel 'Il Sogno' in Amerongen, Amsterdam en restaurant 'Il Sogno' op Landgoed Zuylestein. CategorieënArchief
Januari 2024
Blijf op de hoogte!
|