Oeh la la, walnotenlikeur! Bijna overal in Italië groeien wel walnoten en dus kun je overal ook wel Nocino kopen, een zoete stroperige zwartbruine likeur. Maar zelf maken is natuurlijk veel leuker! Op 24 juni (San Giovanni - oftewel Sint Jan) start traditioneel de pluk van de nog onrijpe walnoten. De kleine, nog zachte nootjes zitten dan nog in hun groene bast, essentieel voor het maken van deze likeur. Pluk je ze later, dan worden de noten te groot en te hard om in stukken te hakken. Voor ca. 2 liter likeur hebben we zo'n 600 gram nog groene walnoten nodig. Was de groene basten met handschoenen aan, want ze beginnen meteen kleur af te geven. Hak de noten in stukken en doe ze in een grote weckpot. Doe hier de schil van 1/2 citroen, 2 1/2 gram kruidnagel en 2 1/2 gram kaneel bij. Overgiet het geheel met 1 liter alcohol met een percentage van 95%. Te koop bij de slijter of online. Koop je het in Italië zelf dan is het veel goedkoper dan hier! Laat de weckpot 40 dagen staan op een zonnige warme plek en schud de pot af en toe om. Maal op dag 41 de noten fijn in de keukenmachine en doe ze terug in de alcohol. Inmiddels is het mengsel helemaal zwartbruin geworden. Doe 850 ml goede rode wijn, opnieuw 2 1/2 gram kruidnagel en kaneel en 1300 gram suiker in een pan en laat 5 minuten zachtjes koken, zodat zich een siroop vormt. Laat goed afkoelen en doe het bij de noten en de alcohol. Laat nog eens 10 dagen staan en filter het daarna door een doek. Schenk de likeur in schone flessen. Hoe langer hij staat, hoe smaakvoller hij wordt, maar wij hebben er nu al van genoten! Ik gebruikte het recept van wijlen Diane Lensink, uit haar eerste kookboek ´Vinazza´. Zie www.vinazza.com om een kijkje te nemen in het door haar dochter voortgezette paradijs in Liguria. Comments are closed.
|
AuteurCarolien studeerde Italiaanse taal en cultuur, startte winkel 'Il Sogno' in Amerongen, Amsterdam en restaurant 'Il Sogno' op Landgoed Zuylestein. CategorieënArchief
Januari 2024
Blijf op de hoogte!
|