In het boekje 'Feest in Italië', schreef ik: In Italië is het gebruikelijk dat de klokken van de kerken niet luiden met Pasen. Van Goede Vrijdag tot en met Paaszondag zijn ze stil ter ere van het lijden van Christus aan het kruis. Tegen de kinderen wordt gezegd dat de klokken die dagen worden gewijd in Rome. Op zondagochtend speuren de kinderen de hemel af om te kijken of de klokken al terugkomen. Een mooi moment voor de ouders om de eieren te verstoppen! Op Eerste Paasdag (Pasqua) luncht men uitgebreid met de hele familie. Traditioneel gezien mag in heel Italië lam zeker niet op het menu ontbreken, het speelt tenslotte een belangrijke rol in de katholieke kerk. Daarnaast kent elke regio zo zijn eigen paasspecialiteiten. Zo vertelt de bekende Italiaanse kok Giorgio Locatelli het verhaal van de Pastiera Napoletana, de traditionele paastaart van Napels. Locatelli: 'De combinatie van de ingrediënten lijkt misschien wat vreemd, maar ze houden wel verband met de oude Romeinse rite rond het begin van de lente: bloemen, eieren die symbool staan voor nieuw leven, ricotta van de ooien, tarwe en bloem van het land - hoewel men ook zegt dat de taart zoals wij die kennen, door een non in een plaatselijk klooster is ontwikkeld. In een van de vele legenden rond dit gerecht komt een zeemeermin voor, Partenope. Een van de mooiste verhalen is dat ze in de Golf van Napels woonde, en elk jaar aan het begin van de lente tevoorschijn kwam. om voor de inwoners van de stad te zingen. In een bepaald jaar wilden ze haar bedanken voor haar liederen en gaven ze haar plaatselijke producten cadeau: ricotta, bloem, eieren, tarwe, geurige oranjebloesem en specerijen. Zij was zo verrukt dat ze alles meenam naar haar koninkrijk onder de zee, waar de goden er een taart van maakten.' Op www.panettone-shop.nl vertellen we je meer over de sage van twaalf lieflijke maagden, aan wie de Colomba te danken hebben. Heerlijk, die Italiaanse verhalen! Pasen draait dus ook om de viering van de komst van de lente, vruchtbare grond en het feit dat alles weer gaat groeien en bloeien. Dit verklaart ook het gebruik van eieren met Pasen. Al sinds het begin van de mensheid staan eieren symbool voor het leven en de wedergeboorte. De oude Romeinen begroeven roodbeschilderde eieren op het land waarmee ze hoopten vruchtbare grond en dus een goede oogst af te dwingen. Om elkaar het (eeuwige) leven toe te wensen, is men op een gegeven moment ook eieren cadeau gaan geven. Tegenwoordig staan weken van tevoren de winkels vol met voor ons doen hele grote chocolade eieren, zeer feestelijk verpakt en met een cadeautje voor de kinderen erin. Kinderen zijn erg nieuwsgierig naar de sorpresa en kunnen niet wachten de kleurige verpakkingen open te maken. Naast eieren eten de Italianen Colomba Pasquale, een zoete broodcake als de panettone met kerst, maar dan in de vorm van een duif, het symbool van de vrede. De beroemde Pellegrino Artusi beschreef het recept van dit paasbrood dan wel in zijn 'De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten', maar toch is de Colomba moeilijk thuis te maken en kopen de Italianen hem bijna altijd in de winkel. Wij verkopen ze al vele jaren via www.panettone-shop.nl/colomba in meerdere smaken van het merk Bonifanti. Comments are closed.
|
AuteurCarolien studeerde Italiaanse taal en cultuur, startte winkel 'Il Sogno' in Amerongen, Amsterdam en restaurant 'Il Sogno' op Landgoed Zuylestein. CategorieënArchief
Januari 2024
Blijf op de hoogte!
|