IL SOGNO DI CAROLIEN
  • Home
  • Blog
  • Studiemateriaal
  • Bestelformulier boeken

Vasari: Uitvinder van de Renaissance

5/25/2020

 
Wie schrijft die blijft. Als dat voor iemand geldt, dan is het wel voor de Italiaanse schrijver Giorgio Vasari. Je zou hem de biograaf van de Renaissance kunnen noemen, maar ook net zo goed de marketing-specialist van Florence. Want we beschouwen nog steeds de stad én de kunstenaars die hij heeft beschreven als hoogtepunten van de Westerse kunst.

De opgave die hij zich stelde was te beschrijven hoe de kunst van Florence tot zo'n ongekende bloei kon komen. Van hem stamt dan ook de indeling in drie periodes van ‘geboorte’, ‘jeugd’ en ‘volwassenheid’, die wij nu nog invullen als pre- vroeg- en hoog-renaissance. Zijn kampioen was ongetwijfeld Michelangelo. Maar intussen hebben alle namen van kunstenaars die hij noemt, zij het Cimabue, Giotto of Andrea del Sarto voor velen een vertrouwde klank. We kennen ze allemaal. Kom daar nu nog maar eens om: wie kent alle belangrijke Amsterdamse kunstenaars van pakweg 1700 tot nu toe? Niemand waarschijnlijk en hun levens zijn vast en zeker niet allemaal beschreven.

De Sibille van Eritrea (een fresco van Michelangelo),  die hierboven zo nadrukkelijk haar boek vasthoudt, voorspelde ooit aan Alexander de Grote zijn aanstaande roem. Michelangelo begreep de waarde van het woord. Immers, zonder woorden zijn wij blind. Zijn roem werd hem voorspeld door zijn vriend Vasari en zie, het werkt ook voor ons. Michelangelo is nog steeds kampioen en Vasari is zijn sibille.

Geschreven door: kunsthistoricus Jeroen Damen van Mandarte, ter aankondiging van de cursus bij Il Sogno: 'Vasari: Uitvinder van de Renaissance - De levens van Cimabue tot Michelangelo'.
Boek: Giorgio Vasari, De levens van de grootste schilders, beeldhouwers en architecten, deel I&II
Picture

Umbriƫ, het kleine groene hart van Italiƫ

5/25/2020

 
Picture
Umbrië is voor mij persoonlijk, tot nu toe, mijn favoriete regio in Italië. De schitterende dorpen en steden met bijzondere kunstschatten doen je watertanden. Zowel de Romeinen als de Etrusken hebben er veel nagelaten en ook fresco’s van beroemde Renaissance-kunstenaars als Piero della Francesca en Filippo Lippi kom je er tegen. Perugia, Spoleto, Assisi en mijn favoriet Gubbio mag je absoluut niet voorbij rijden!

Umbrië wordt gezien als het kleine groene hart van Italië. Het is de enige niet aan zee grenzende provincie van het midden en het zuiden van het land. Zachtglooiende heuvels worden afgewisseld met ruigere rotsen en bossen. Minder lieflijk dan Toscane, maar dat maakt de afwisseling des te prettiger.

En ook gastronomisch gezien is het een zeer prettige regio! Het eten is hier eenvoudig, niet overdadig, maar wel verfijnd. Dit laatste komt vooral door het de enorme hoeveelheid truffels die men hier vindt. De zwarte truffels uit Norcia zijn het meest kenmerkende product van Umbrië. Ze komen op zulke grote schaal voor dat ze werkelijk overal in worden verwerkt: omeletten, salades, geserveerd bij vis, kaas, als garnering bij gegrilde vleesgerechten en op geroosterd brood. Ze worden verwerkt in bijna alle stoofschotels en sauzen. Smullen dus!
​
Daarnaast is vlees enorm belangrijk voor deze regio. De varkensslacht is hier een erezaak en wordt gedaan door de norcini, varkensslachters. Het vlees van de Umbrische varkens is heel smakelijk, aangezien ze zich in de bergen tegoed doen aan wilde planten, kruiden en zelfs truffels! De norcini maken tevens allerlei soorten gedroogde worsten en porchetta, een aan het spit geroosterd en in zijn geheel opgediend varken is de specialiteit. Verder komen we hazen, fazanten, patrijzen, parelhoenders, kwartels, duiven, wilde zwijnen en nog veel meer tegen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de zoetwatervissen en alle zoete specialiteiten. Jullie zullen begrijpen dat wij weer uitkijken naar verblijf in Umbrië!

De schoonheid van groenten en fruit

5/25/2020

 
Picture
De Renaissance kunstenaar Giuseppe Arcimboldo was zijn tijd ver vooruit. Stillevens bestonden eigenlijk nog niet, maar hij maakte de meest bizarre figuren opgebouwd uit onder andere groenten en fruit.

Umberto Eco schrijft in zijn boek "De geschiedenis van de schoonheid" dat Arcimboldo als een tweederangs kunstenaar werd beschouwd die aan het Habsburgse hof wel degelijk succes heeft gehad en faam geniet. Zijn opmerkelijke composities en portretten verrassen en vermaken de toeschouwers. De schoonheid van Arcimboldo heeft volgens Eco niets klassieks meer en wordt uitgedrukt door middel van het onverwachte, het geestige.

Arcimboldo toont aan dat ook een wortel mooi kan zijn, maar schildert tegelijkertijd een schoonheid die niet op grond van een objectieve regel mooi is. De schoonheid van het maniërisme, waar het werk van Arcimboldo volgens kunsthistorici toe behoort, wordt steeds complexer. Kunstenaars verzetten zich tegen de strenge regels uit de Renaissance, de verbeelding wordt steeds belangrijker. Het is een stijl die past bij de aristocratie van die tijd die kunstenaars dan ook aan de lopende band opdrachten geeft.
​
Dat het werk van Arcimboldo ook vandaag de dag nog zeer tot de verbeelding spreekt, blijkt uit de vele moderne versies en persiflages die op internet te vinden zijn. Toets zijn naam maar eens in op Google Afbeeldingen, geweldig!

Cannoli siciliani

5/25/2020

 
Picture
Cannoli, de bekendste zoetigheid van Sicilië, werden vroeger alleen tijdens Carnaval gegeten, maar inmiddels zijn ze zo populair dat ze het hele jaar door worden gemaakt en worden ze niet alleen als nagerecht gegeten, maar ook als hapje tussendoor.

Oorspronkelijk werd het deeg om een stuk riet (canna) gerold en daarna in reuzel gefrituurd, vandaar de naam cannoli. Tegenwoordig gebruiken ze in plaats van het riet, roestvrijstalen rolletjes. Na het frituren worden ze gevuld met een mengsel van ricotta, suiker, chocolade en gekonfijte vruchtjes. De rolletjes zijn thuis niet heel gemakkelijk te maken. Je kunt ze, soms ook hier in Nederland, kant-en-klaar kopen in de winkel en zelf vullen. Ze zijn er in verschillende maten, maar aangezien de vulling vrij machtig is, zou ik de wat kleinere gebruiken.

Aangezien in de Italiaanse keuken de gerechten nog steeds vaak van moeder op dochter worden doorgegeven, komt het regelmatig voor dat, als het al is opgeschreven, er staat: een handje van dit, een beetje van dat. Mijn advies voor de vulling van de cannoli siciliani is om ook op die manier te werk te gaan. Begin met de ricotta met suiker als basis en voeg daar zelf aan toe wat je lekker vindt. Proef regelmatig tussendoor of je het niet té zoet maakt. 

Er zijn speciale chocoladebolletjes verkrijgbaar (chocolade om te smelten) die lekker van smaak zijn en  mooi hun vorm behouden. Uiteraard kun je ook chocolade van goede kwaliteit gebruiken die je fijnhakt. In plaats van gekonfijte vruchtjes (niet iedereen is daar even gek op) kun je ook de geraspte schil van een citroen en/of sinaasappel gebruiken. Ongezouten pistachenoten, die overigens veel voorkomen op Sicilië, geven het mengsel een extra speciale smaak. Om het geheel iets smeuïger te maken en nog meer op smaak te brengen, kun je oranjebloesem gebruiken, of een beetje citroen- of sinaasappelsap. Blijf proeven tussendoor!

Het mengsel is prima van tevoren klaar te maken. Vul vlak voordat je ze serveert de rolletjes met het mengsel. Als het te lang in de deegrolletjes zit, worden deze zacht. Leg ze op een mooie schaal en bestrooi met poedersuiker. 

​Buon appetito!
​

    Auteur

    Carolien studeerde Italiaanse taal en cultuur, startte winkel 'Il Sogno' in Amerongen, Amsterdam en restaurant 'Il Sogno' op Landgoed Zuylestein.
    Schrijft over haar liefde voor Italië. Lees meer >

    Categorieën

    Alles
    Eten
    Kunst
    Reizen
    Taal

    Archief

    Februari 2023
    Januari 2023
    December 2022
    Juni 2022
    Februari 2022
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    Juli 2021
    Juni 2021
    Maart 2021
    Februari 2021
    Januari 2021
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Juli 2020
    Juni 2020
    Mei 2020

    Blijf op de hoogte!
    Nieuwsbrief

    RSS-feed

Proudly powered by Weebly
  • Home
  • Blog
  • Studiemateriaal
  • Bestelformulier boeken