IL SOGNO DI CAROLIEN
  • Home
  • Blog
  • Studiemateriaal
  • Bestelformulier boeken

Cannoli siciliani

5/25/2020

 
Picture
Cannoli, de bekendste zoetigheid van Sicilië, werden vroeger alleen tijdens Carnaval gegeten, maar inmiddels zijn ze zo populair dat ze het hele jaar door worden gemaakt en worden ze niet alleen als nagerecht gegeten, maar ook als hapje tussendoor.

Oorspronkelijk werd het deeg om een stuk riet (canna) gerold en daarna in reuzel gefrituurd, vandaar de naam cannoli. Tegenwoordig gebruiken ze in plaats van het riet, roestvrijstalen rolletjes. Na het frituren worden ze gevuld met een mengsel van ricotta, suiker, chocolade en gekonfijte vruchtjes. De rolletjes zijn thuis niet heel gemakkelijk te maken. Je kunt ze, soms ook hier in Nederland, kant-en-klaar kopen in de winkel en zelf vullen. Ze zijn er in verschillende maten, maar aangezien de vulling vrij machtig is, zou ik de wat kleinere gebruiken.

Aangezien in de Italiaanse keuken de gerechten nog steeds vaak van moeder op dochter worden doorgegeven, komt het regelmatig voor dat, als het al is opgeschreven, er staat: een handje van dit, een beetje van dat. Mijn advies voor de vulling van de cannoli siciliani is om ook op die manier te werk te gaan. Begin met de ricotta met suiker als basis en voeg daar zelf aan toe wat je lekker vindt. Proef regelmatig tussendoor of je het niet té zoet maakt. 

Er zijn speciale chocoladebolletjes verkrijgbaar (chocolade om te smelten) die lekker van smaak zijn en  mooi hun vorm behouden. Uiteraard kun je ook chocolade van goede kwaliteit gebruiken die je fijnhakt. In plaats van gekonfijte vruchtjes (niet iedereen is daar even gek op) kun je ook de geraspte schil van een citroen en/of sinaasappel gebruiken. Ongezouten pistachenoten, die overigens veel voorkomen op Sicilië, geven het mengsel een extra speciale smaak. Om het geheel iets smeuïger te maken en nog meer op smaak te brengen, kun je oranjebloesem gebruiken, of een beetje citroen- of sinaasappelsap. Blijf proeven tussendoor!

Het mengsel is prima van tevoren klaar te maken. Vul vlak voordat je ze serveert de rolletjes met het mengsel. Als het te lang in de deegrolletjes zit, worden deze zacht. Leg ze op een mooie schaal en bestrooi met poedersuiker. 

​Buon appetito!
​


Comments are closed.

    Auteur

    Carolien studeerde Italiaanse taal en cultuur, startte winkel 'Il Sogno' in Amerongen, Amsterdam en restaurant 'Il Sogno' op Landgoed Zuylestein.
    Schrijft over haar liefde voor Italië. Lees meer >

    Categorieën

    Alles
    Eten
    Kunst
    Reizen
    Taal

    Archief

    Februari 2023
    Januari 2023
    December 2022
    Juni 2022
    Februari 2022
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    Juli 2021
    Juni 2021
    Maart 2021
    Februari 2021
    Januari 2021
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Juli 2020
    Juni 2020
    Mei 2020

    Blijf op de hoogte!
    Nieuwsbrief

    RSS-feed

Proudly powered by Weebly
  • Home
  • Blog
  • Studiemateriaal
  • Bestelformulier boeken