IL SOGNO DI CAROLIEN
  • Home
  • Blog
  • Studiemateriaal
  • Bestelformulier boeken

Onze meest favoriete risotto

10/15/2020

 
Foto
Toen wij lang lang geleden in Parma waren, aten we in een trattoria Risotto al gorgonzola e pera. Dit zijn we nooit vergeten, zo lekker was dat! 

Nu, vele jaren later, hebben we hem proberen na te maken, met peren gestoofd in Nocino (kijk voor het recept van deze verrukkelijke notenlikeur elders in deze blog) en zachtromige blauwe kaas van de kaasboer hier uit de buurt. Een Italiaanse gorgonzola, liefst dolce, volstaat uiteraard ook. Geen Nocino voor handen? Zorg dat de stoofperen veel smaak hebben! 

Recept 2-3 personen:
200 gram risottorijst
olijfolie
2 stengels bleekselderij (in kleine blokjes gesneden)
1/2 ui (in kleine blokjes gesneden)
een scheut witte wijn
500-750 ml goede groentebouillon (liefst zelf getrokken)
een flinke hand geraspte Parmezaanse kaas
zachte blauwe kaas
stoofpeertjes
om gerecht af te maken: walnoten en verse tijm

Fruit in een pan met een dikke bodem de ui en de bleekselderij in de olie tot ze wat zachter zijn. Voeg de risottorijst toe en laat een paar minuten zachtjes meebakken. Blus af met een scheut witte wijn. Wacht tot deze verdampt is en voeg dan lepel voor lepel de warme bouillon toe. Je wilt dat de risotto langzaam gaart en romig wordt. Zorg voor een constante temperatuur en dat er bubbeltjes zichtbaar blijven elke keer nadat je een lepel bouillon hebt toegevoegd. Het garen duurt ca. 18 minuten. Blijf regelmatig roeren en proef na een minuut of 18 of de rijst gaar is, maar nog wel een bite heeft. Het moet een romig geheel zijn, voeg zo nodig nog een klein beetje bouillon toe.

Roer nu de blauwe kaas, de Parmezaanse kaas en de in grove stukken gesneden stoofpeertjes door de risotto. Zet het vuur uit en doe de deksel op de pan. Laat dit een minuut staan, zodat hij extra romig kan worden. Roer nog 1 keer goed door en schep de risotto op de borden. Maak af met stukjes walnoot en verse tijm. Buon appetito!


Comments are closed.

    Auteur

    Carolien studeerde Italiaanse taal en cultuur, startte winkel 'Il Sogno' in Amerongen, Amsterdam en restaurant 'Il Sogno' op Landgoed Zuylestein.
    Schrijft over haar liefde voor Italië. Lees meer >

    Categorieën

    Alles
    Eten
    Kunst
    Reizen
    Taal

    Archief

    Februari 2023
    Januari 2023
    December 2022
    Juni 2022
    Februari 2022
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    Juli 2021
    Juni 2021
    Maart 2021
    Februari 2021
    Januari 2021
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Juli 2020
    Juni 2020
    Mei 2020

    Blijf op de hoogte!
    Nieuwsbrief

    RSS-feed

Proudly powered by Weebly
  • Home
  • Blog
  • Studiemateriaal
  • Bestelformulier boeken